EEN NIEUW IDEE

Het idee was goed. Is goed. Zelfs heel erg goed. Zeggen we niet alleen zelf, de belangstelling en gretigheid onder inwoners en verenigingen uit de regio toont aan de we op het goede spoor zitten. Maar ja....Covid, lockdown, theater bestempeld als niet-essentieel... AUW!!! Het duurde dus even maar

De digitale opening van de virtuele Theaterkaravaan is gedaan door wethouder Oetra Gopal. Superleuk, want in een speciaal gemaakte virtuele omgeving kon ze de resultaten van ons community-driven project al bekijken.

De fysieke voorstelling liet de prestaties van alle deelnemende inwoners van Vries, Tynaarloo en Eelde pas echt tot hun recht komen. Enthousiaste reacties van het toegestroomde publiek waren dan ook volop aanwezig. Net als kansen en gelegeheid voor het maken van nieuwe contacten en connecties. Eigenlijk de voornaamste reden van onze community-driven theater projecten.

Nu even pauze en op naar de volgende. Hou de site in de gaten!

Digitale versie

De digitale opening van de Theaterkaravaan vond plaats op 27 Februari 2022 door wethouder Oetra Gopal. Superleuk, want in een speciaal gemaakte Virtual Reality omgeving konden de resultaten van ons community-driven project bekeken en beleefd worden.

Deelnemers hebben ondanks de beperkingen theater gemaakt, dans ontwikkeld, verhalen geschreven, poezie en sculpturen. Ook zijn er prachtige foto’s gemaakt tijdens workshops. Met tal van verschillende partijen (denk aan Jongerenwerkers, Cultuurcoaches, Danskwartier, TheaterschoolROS).

Het originele idee

De kracht van beperking. Laten we het zo maar noemen. Zelfs een pandemie krijgt ons er niet onder. Geen publiek naar een bijzondere binnenlocatie? Nou, dan brengen we de voorstelling gewoon bij je langs. In de open lucht, in je eigen dorp. En zie daar: het idee van de Theaterkaravaan was geboren.

Wij hebben ons laten inspireren door historische Drentse wagenspelen. 
We maken een stoet met theatrale mobiele wagens waarbij theater, muziek, dans en sport te bewonderen zijn. We gaan op pad door de gemeente Tynaarlo. In de dorpskernen van Tynaarlo, Eelde en Vries zal de karavaan stoppen en haar tijdelijke “festival-terrein” opzetten. Bezoekers kunnen daar hun eigen karavaanroute volgen en zwerven zo langs tal van leuke, spannende en inspirerende mini-voorstellingen en mini-tentoonstellingen. Te zien op een wagen. Of op een zeepkist. Of ernaast. Tijdens deze festival dagen zal zo een ontmoeting plaatsvinden tussen inwoners van alle leeftijden en achtergronden.

Ook voorafgaand aan de "tour" zullen ontmoetingen plaatsvinden. Wij willen met name jongeren motiveren om mee te doen door gratis workshops aan te bieden op het gebied van elektronische muziek, beatboxen, graffiti-kunst, theater, video-fotografie en dans. In hun eigen dorpskern of een aangrenzende. Met bekende en onbekende mede-inwoners. De resultaten daarvan zullen de basis vormen van de acts tijdens de festival dagen. Ook bestaande clubs en verenigingen nodigen we uit met ons thema aan de gang te gaan. Zo maken we samen een prachtige serie mini-voorstellingen die letterlijk voor en door de inwoners van de gemeente zijn gemaakt.

En zoals we ieder jaar weer merken is de animo om mee te doen groot!

HET THEMA

Wij willen onze betrokkenheid tonen met de maatschappij. Tijdens voorbereidende activiteiten in dorpskernen zijn we met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen op onderzoek uit gegaan en antwoorden gezocht op de vraag: “Op welke manier kunnen we een duurzame bijdrage doen aan de toekomst en hoe kunnen we dat verbeelden en laten zien? “. We hebben gewerkt met de thema’s, duurzaamheid, klimaatverandering , nieuwe energie en technologie.

Foto workshop

Samen met jongeren uit de dorpen Vries, Zuidlaren en Eelde is tijdens een aantal workshops gezocht naar het mooiste plaatje van Tynaarlo. Centraal stond daarin de vraag hoe we omgaan met onze omgeving en wat je daar als fotograaf van vindt. En hoe je dat dan vastlegt in een plaatje. Prachtige resultaten die tot denken aanzetten.

Video's

Tijdens de lockdown hebben we video's opgenomen van de deelnemers. Momentopnames van de bijdragen die later live op de brink in Zuidlaren zijn opgevoerd.

Danskwartier

Verhalenvertellers

Theatergroep ROS

Gedichten

Verhalenvertellers

De wagenbouwer

De IJsberg

Theatergroep ROS

Verhalenvertellers